Se oli vuosi 2005 ja uusivuosi oli lähellä. Mies oli ollut joulun Suomessa ja lähtisi 1.1. takaisin kotiin... Mentiin Hesaan serkkuni luo pitkäksi viikonlopuksi ja tuolloin kävin sitten elämäni ensimmäisessä thairavintolassa. Voi hyvä luoja miten hyvää se oli...!! Siis apua, luulin että kuukahtaisin siihen tulisuuteen ja silmät vuoti vettä - mutta niin järkyn hyvää että sitä makuelämystä en unohda. Itse söin cashewkanaa, en muista mitä mies otti. Se kastike, ja salaatti, ja kana ja pähkinät... Ja vaikka tosiaan tuntui että koko kieli putoaa pois kesken syömisen, polttelu laantui jo heti kun käveltiin takaisin keskustaan päin syömisen jälkeen. Varmaan jotain 5 metriä ovesta ja sanoinkin miehelle että hei, ei mun kieltä vaan enää poltakaan.

Noh. Sittemmin ei ole tullut mahdollisuutta palata sinne ravintolaan (oli Ryan Thai nimeltään) mutta kotikutoisesti ollaan yritetty saada samoja makujen sinfonioita. Aikaisemmin, kun ei vielä karpattu, käytettiin yleisemmin Blue Dragon -nuudeleita, mutta nykyään absoluuttisesti ilman.
Ainut "paha" on (siis karppausta ajatellen..) se sweet chili-soosi, mutta siitähän en luovu. Meillä maksimissaan kerran viikossa wokkaillaan, on se sen väärti.

Thai-wokki by Paula G & Co.
meidän reseptit on aina +2 hlölle, ellei toisin sanota

2 pss Rainbow wokvihanneksia (Aasialainen wok + tavallinen)
1-2 pss Rainbow cashewpähkinöitä
500 g - 1 kg kanasuikaleita
n.300 g tuoreita herkkusieniä
1 plo Rainbow sweet chili -kasiketta
loraus stir-fry -öljyä
loraus paahdettu seesaminsiemen -öljyä
loraus soijakastiketta

1. Cashewpähkinät laitetaan kulhoon ja huuhdellaan haalealla vedellä, sitten ne jätetään kulhoon likoamaan (pähkinät on paahdettuja ja suolattuja, paahto on okei mutta se suola ei, siksi liotus)

2. Wokpannulle (meillä on iso, laakea ja syvä "paistinwokpannu") loraus stir-fry- ja seesaminsiemenöljyä ja jäiset wokvihannekset päälle kypsentymään; hellan lämpö nelosella

3. Toiselle isolle paistinpannulle kana, ei öljyjä tai muuta.

4. Herkkusienten viipalointi; paksut viipaleet kerää itseensä ruoasta aromeja paremmin kuin ohkaset

5. Kun wokvihannekset on melkein kypsiä, heitetään herkkusieniviipaleet mukaan ja sekoitetaan. Lisätään soijakastiketta.

6. Kanan ollessa kypsä otetaan suuri kattila johon kana laitetaan, sekä sweet chili-kastike.

7. Lionneet cashewpähkinät halkaistaan hahtia, huuhdellaan vielä, ja lisätään kana-kastikkeeseen (joka on lämpenemässä kananpaiston jälkilämmössä)

8. Herkkusienten ja vihannesten ollessa kypsiä nekin lisätään kana-kastikkeeseen. Sekoitetaan, annetaan lämmetä kunnolla ja sitten ääntä kohti, vaikkapa syömäpuikoilla! :)

Tuosta riittää meille kahdelle illalliseksi sekä seuraavalle päivälle aamupalaksi tai lounaaksi.