Miksi, oi miksi mun pitää kuulua siihen vähemmistöön jolla tämä vaiva on? Vaikka niin yleinen onkin, niin silti väheimmistö väestöstä kärsii siitä. Thus; miksi oi miksi... 

Ymmärrän nyt, että vaiva on ollut läsnä jo lukioajoista lähtien ainakin. Ja jenkkihäiden jälkeen oireili oikein pahana (syy silloiseen 'flare up'iin oli stressi ja mahdollisesti epäsopiva ruoka), kesti viikon että oloni muuttui normaaliksi. Nyt viimeeksi rintakehän ahdistus ja sillointällöinen ilmapallorintalastanalla -olo alkoi raskausaikana ja tuolloin käsittääkseni oli ihan vaan raskaudesta. Mutta vaavasen syntymän jälkeen tuli uudelleen, ensin häivähdyksenomaisena (esim. aamulla oli ilmapallo-olo joka helpotti päivän kuluessa) ja kuukausien kuluessa meni siihen että ilmapallo-olo ja kaasukivut kesti päiviä. Pari viikkoa sitten oireet kävi extremeksi, ruoan jälkeen tai pahimmillaan kesken syömisen piti juosta vessaan kun kramppasi niin kovasti. Ja kaasuolo jatkuu, en keksinyt millään mikä minua vaivaa kunnes yhtenä yönä mietin että hei, mikäs se oli se ärtyvä suoli.. Aamulla luin infoa ja lannistuin kun sanottiin olevan kroonista. Silloin en vielä oikein löytänyt kunnon infoa miten hoitaa itseäni, ja söin vääriä asioita ja suoli ärtyi vielä pahemmin josta seurasi se, että pistävän kaasukivun takia en voinut nukkua muuten kuin ibuprofeiinin avulla. Kolme yötä meni niin kunnes kaurapuurolinjalla sain mahani rauhoittumaan.. 
-väliaikatiedoitus- Parasetamoli ei auta pätkän vertaa, ei vaikka ottaisi 2x500mg. Ibuprofeiini on ainut mikä auttaa, en voi sille mitään. Yksi tabletti auttaa nukkumaan yöni (kunhan vaikutus alkaa, tietty) joten en halua uskoa että siitä olisi yltiömäisesti haittaa (entisessä elämässä söin sitä useammin päivässä menkkojen aikana kun kipu oli tuskaisa). Ja vastaanottoaika on varattuna vajaan kahden viikon päähän (olisin halunnut mennä jo tänään, mutta niiden mielestä kyseessä ei ole välitöntä hoitoa vaativa juttu).
-tiedoitus ohi-
Nyt sitten viikon kesti normaalia hyvää oloa kun ällipää kävin syömään jotain josta maha taas suuttui, joten ilmeisesti viikko ei ihan riitä että Suolella menisi hyvin. :| Tänään vasta löysin hyvän jenkkisivuston jolla neuvoja IBS:ään (irritable bowel syndrome) ja olin aika hyvillä jäljillä kun viimeeksi suolen sain rauhoittumaan; eli nyt syön vain sitä mitä karppiaikoina vältin ja toisin päin........ Miten nurinkurista.

Pannassa on rasva ja nauta, maitotuotteet, kasvikset ja vihannekset suurissa määrissä, täysjyvätuotteet, hedelmät, kananmunat.. Mahaa rauhoittavia ruokia on tärkkelyspitoiset kuten valkoinen vehnä ja riisi, kaurapuuro ja lihoista kana ja kala käy. Luin mikä aiheuttaa kramppikohtauksia ja miten ruoka vaikuttaa, se oli hyvin valaisevaa. Sivusto taisi olla helpforibs.com tai vastaavaa, hyvin maanläheinen ja osaaottava. 

On sanottu että ei pidä luulla että itse osaisi diagnosoida ärtyvän suolen, mutta minulla oireet on olleet suorastaan klassiset. Miksi haen vastaanotolle on sen takia että saisin reseptin Litalginille, koska siitä oli apua, se vei pahimman terän kaasukivulta pois. Ei auttanut nukkumisessa kylläkään valitettavasti.

 
Mitä tiedän nyt aiheesta;
-joillakin vain sattuu olemaan tavallista herkempi suoli, ja kun herkkä suoli ärsyyntyy stressistä tai ruoka-aineesta, se kouristelee enemmän kuin tavallisesti pitäisi (ja siitä syntyy kiputuntemus ja krampit). Kaasua suolessa on ihan aina, mutta silloin kun suoli on ärtynyt tuntuu ilma erityisen ahdistavalta ja hirveän kipeältä eikä se tule helposti pois

-kun ruoka tulee mahaan saa paksusuoli käskyn aloittaa supistelemisen. tietyt ruoka-aineet saa aikaan väkevämmät reaktiot kuin toiset. Suolen mielestä vääränlaiset ruoat kiidätetään suoliston läpi pikavauhtia josta tulee ripuli, koska vesi ei ehdi imeytyä. Ummetuksen syntyä en muista..

-liukeneva kuitu on parasta ärtyneelle suolelle koska se ikäänkuin täyttää vihaisen suolen lempeällä "geelillä" (vrt. ranskanleipämössö vesilasissa)

......

Menu koostuu nyt sitten näistä: veteen tehty kaurapuuro, basmati/jasmiiniriisi, kana, seiti, piparminttutee (pitäisi rentouttaa). Mustikoita olen aikaisemmin laittanut puuroon, ja voisilmän ja niistä ei tuntunut olevan haittaa. Fenkolitee olisi kuulemma parasta (auttaa poistamaan kaasukipua), eikun kokeilemaan. Vitamiinilisät voi lisätä suolen ärtymystä, joten ... toivottavasti ei tarvitse hirveän kauaa olla tuolla dieetillä. Normaaliruoalle suoleni ei kyllä ole valmis, halloweenviikonloppuna syötiin fetasalaattia ja kermaista kanaa ja ruoan jälkeen tuli taas kramppausta.

Kiinnostaako yksityiskohdat oireista?
Ripuli on hiirenharmaata ja kelluvaista höttöä, pissa (paljonjuoneena) neonkeltaista tai (vähänjuoneena) tumman oranssia [sen viikon ajan kun olin normaalioloinen oli pissakin normaalin väristä, mikä tahansa se sitten onkin - ei todellakaan neon keltaista tai tummaa oranssia..], oikein pahana kaasukipu tuntuu pistävänä kehon ytimessä ja pelkkä hengittäminen sattuu (ja olen 100% varma että kyseessä on kaasusta aiheutuva kipu, ihan totta), toinen kaasukipumuoto on enemmän kokonaisvaltainen ahdistava olo koko rintakehän alueella. Kun kipu on pahana en voi hengittää kovin syvään (haukottelu tosi vaikeaa, saati aivastaminen) ja makuulla saati seistessä mikään asento ei ole hyvä. Aikaisemmin makuullaolo onnistui vain vasemmalla kyljellä, nyt makuu ei tunnu mahdottomalta oikeastaan missään asennossa (johtuu varmasti siitä, että heti kun huomasin mikä olostani on tullut siirryin syömään "turvallista ruokaa" ja muutenkin hengitysharjoituksilla rentouttamaan kehoa ja suolta) mutta ahdas tunne on edelleen hirveän epämukava. Mahan ahdistus on inhottavaa myös siksi, että vaikka olen nälkäinen ja tiedän mahan olevan tyhjä, en voi syödä tarpeeksi koska ähkyolo tulee äkkiä ilman takia. Ja toisaalta välillä vallitsee semmoinen ällötysolo että vaikka olisi nälkä niin on vaikea kuvotukseltaan syödä. Ja se kuvotus johtuu siitä sisuksien levottomasta liikkeestä.

Äiti sanoi etsiä positiivisia puolia asioista.. Niinpä olen ajatellut, että pahemminkin voisi olla, sitten. Koska tämä vaiva on todettu olevan vaaraton, eri asia kuin joku syöpä tai sairaus. Ja että oireettomana eläminen on mahdollista (teinhän sitä itsekin vuosia, 2006-2008) vaikka vaiva puhkeaisikin. 

Ai niin, tämä nykyinen tila, mistä se johtuu.. No, stressistä alkuperäisesti, joka pikkuhiljaa ärsytti suolta niin paljon että nyt se reagoi ruokiin pahasti. En viitsi tähän listata stressin syitä, mutta ne on jo hoidossa. Tämä viikon tauon jälkeinen suolen ärsyyntyminen oli omaa tyhmyyttä kun en antanut tarpeeksi aikaa suolelle palautua vaan söin ilmeisen sopimatonta.

Kyllä tämä tästä, niin yritän itselleni uskotella, vaikka välillä vieläkin itkettää tämä "kohtalo".

Ai niin, jos hämmästelette sitä harmaata ripulia, siihen syyllinen on mitä todennäköisimmin reseptitön lääke nimeltä Pepto Bismol (voi miksi sitä ei voi saada Suomesta.. vai saako?? millä nimellä???), paketin kupeessa jo lukee että voi hetkellisesti muuttaa ulosteen väriä. Että en ole kuolemassa... vielä.
Ja syön maitohappobakteereita kapselitavarana, uskon että niistä on ollut hyötyä ja apua suolelleni. Pellavansiemenrouhetta löytyy myös.

Pepto bismol, tai pink bismuth (ei-brändi versio, halvempi), on saatavana ainakin Jenkeistä tai Britanniasta. Se on pinkkiä ja ihanan makuista... ja varsinaista ihmeainetta, kun sanotaan auttavan seuraaviin vaivoihin:  nausea, heartburn, indigestion, upset stomach, diarrhea, and other temporary discomforts of the stomach and gastrointestinal tract. Täydellistä ainetta, eikö? Ja toimii, mulla ainakin.